Deventer Symfonisch Orkest

Dirigent

Van onze dirigent Alike Jonkman kun je rustig zeggen dat muziek maken in haar genen zit.

Alike-Jonkman-dirigent

Fotografie Erik Franssen

Alike kreeg op 6-jarige leeftijd trompetlessen van haar vader. Hij was in die tijd dirigent van het jeugdorkest “Ons Genoegen” in Heino. Al snel speelden Alike en haar zus (op saxofoon) mee in dat orkest.

Op  de middelbare school is het voor Alike al duidelijk dat ze van muziek haar werk wil maken. Hoewel ze negen jaar vioollessen volgt, ligt het kleinkoper haar het meest. Tijdens de HAVO doet zij toelatingsexamen trompet aan het conservatorium van Zwolle. Ze studeert daar in 1995 af en begint haar werkzame leven als trompetdocent en freelance trompettist.

In 2001 behaalt zij haar directiediploma op de directieopleiding bij Gerrit Fokkema aan Bourdon Hogeschool voor de kunsten. Sindsdien dirigeert Alike bij diverse muziekverenigingen in Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland.

Verder geeft Alike Jonkman kleinkoper-lessen bij diverse verenigingen en houdt ze contact met haar publiek als fervent schnabbelaar. Al jaren speelt ze trompet bij het professioneel begeleidingsorkest Ensemble Conservatoire.

Alike volgt Peter Bogaert op als dirigent bij ons orkest.Alike Jonkman, dirigente. Lachend met dirigeerstokje.

Alike: “Na het dirigeren van veel harmonie- en fanfareorkesten en een salonorkest vind ik het erg mooi om nu een symfonieorkest te leiden. Dit geeft energie en ik blijf me zo ontwikkelen.”

De strijkersgroep: “Wij vroegen ons af of een trompettiste  de strijkers  goed kan aansturen! Die zorg hebben we niet meer. Met haar buitengewoon muzikale oor, haar enthousiasme en haar gave om stukken voor te zingen, zorgt Alike ervoor dat iedereen goed uit de verf komt.”

Fotografie Erik Franssen