Deventer Symfonisch Orkest

Geschiedenis

Geschiedenis van het Deventer Symfonisch Orkest

Het orkest is in 1921 opgericht onder de naam Deventer Orkest Vereniging (D.O.V.).

geschiedenis-dso-2

geschiedenis-dso-3-aangepast-1024x706In juli 1992 wordt de naam gewijzigd in ‘Deventer Symfonisch Orkest’ (D.S.O.). De reden hiervan is dat de toevoeging ‘vereniging‘ wat ouderwets in de oren klonk, en gezien de veranderde repertoirekeuze en het kleiner wordende ledental is toen voor deze wijziging gekozen.

geschiedenis-dso-1

Dirigenten

Het Deventer Symfonisch Orkest stond van 1987 tot 2002 onder leiding van Hans Glas die verschillende werken speciaal voor het orkest schreef. Deze orkestwerken van Hans Glas werden met veel succes op onze concerten uitgevoerd.

In 2002 besloot Hans Glas om het stokje over te dragen omdat hij zich wilde toeleggen op het bespelen van zijn viool.
Arminak Apstok werd toen de nieuwe dirigent. Hij leidde het concert tot maart 2012 in verschillende concerten, waaronder het gedenkwaardige concert in Ambt Delden in 2006, waar ter gelegenheid van de 91e herdenking van de Armeense genocide het Oratorium van Chatjatoer Avedisian werd uitgevoerd.

Hans Wijnberg heeft het orkest van maart 2012 tot december 2013 gedirigeerd. We denken terug aan o.a. de uitvoering in de Ichtus Kerk in Colmschate waar het orkest Hans Wijnberg begeleidde bij  het vioolconcert in D groot van Ludwig von Beethoven.

In 2014 is Peter Bogaert dirigent geweest gevolgd door Alike Jonkman in 2015.

Posters en krantenartikelen uit de jaren ’80

Het Deventer Symfonisch Orkest timmert al jaren aan de weg. We zijn een orkest met een rijk verleden! Bekijk deze oude posters en krantenartikelen uit de jaren 80.