Deventer Symfonisch Orkest

Geschiedenis van Deventer Symfonisch Orkest

De geschiedenis van het orkest is beschreven in het in 2022 gepubliceerde boek “Honderd jaar Symfonisch Deventer”. In het boek wordt zelfs verder terug gekeken, tot aan de oprichting van “Unis” in 1793. De ”Unis”-‘dilettanten’ speelden tot 1916. De muzikale draad werd daarna in 1921 weer opgepakt met de oprichting van de “Deventer Orkest Vereeniging” (DOV). Mede-oprichter Gerrit Oosterlaar leidde het orkest vervolgens gedurende 45 jaar. Gedurende bijna een halve eeuw inspireerde hij het Deventer muziekleven. DOV heeft in die bloei-periode zowel met solisten van grote faam opgetreden als met locale musici; in Deventer, in de regio, en ook internationaal.
Deventer en de orkestvereniging zijn Oosterlaar veel waardering en dank verschuldigd voor zijn langjarige grote inzet en voor zijn vele muzikale bijdragen aan de Deventer gemeenschap.
Na de roerige jaren ’60 heeft het orkest, zoals ook vele andere verenigingen, gedurende enkele decennia perioden gekend met soms zoeken naar een nieuwe rol in de gemeenschap, en koos het ook een nieuwe naam: Deventer Symfonisch Orkest (DSO). Later groeide het elan weer en daarmee ook het aantal leden en kwam het orkest op gewenste sterkte. Inmiddels is het orkest een bloeiende muziekvereniging, geeft concerten en werkt ook steeds graag samen met andere culturele verenigingen. Het orkest staat daarmee midden in de samenleving.

geschiedenis-dso-3-aangepast-1024x706

geschiedenis-dso-2

 

 

 

 

 

Dirigenten

Na de oprichting in 1921 ontwikkelde het orkest zich bijna een halve eeuw voorspoedig onder de leiding van Gerrit Oosterlaar. Het stokje werd daarna overgenomen door achtereenvolgens Everhard Krukkert, Frans Rutgers, Henk Alders en Fokke-Jan Dijkstra. Zij leidden het orkest door woelige perioden. Daarna dirigeerde Hans Glas het orkest van 1987 tot 2002. Glas schreef verschillende werken speciaal voor het orkest, die met veel succes op onze concerten werden uitgevoerd. In 2002 besloot Hans Glas om het stokje over te dragen omdat hij zich wilde toeleggen op het bespelen van zijn viool. Arminak Apstok werd toen de nieuwe dirigent. Hij leidde het concert tot maart 2012 in verschillende concerten, waaronder het gedenkwaardige concert in Ambt Delden in 2006, waar ter gelegenheid van de 91e herdenking van de Armeense genocide het Oratorium van Chatjatoer Avedisian werd uitgevoerd. Hans Wijnberg heeft het orkest van maart 2012 tot december 2013 gedirigeerd. We denken terug aan o.a. de uitvoering in de Ichtus Kerk in Colmschate waar het orkest Hans Wijnberg begeleidde bij  het vioolconcert in D groot van Ludwig von Beethoven. Daarna is in 2014 Peter Bogaert dirigent geweest; hij werd in 2015 opgevolgd door Alike Jonkman.

 

Een blik op enkele posters en krantenartikelen uit de jaren ’80